środa, 18 grudnia 2013

Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym

Zapraszam na pyszną propozycję na świąteczny obiad. Polędwiczki są idealna propozycją, jeśli chcemy podać coś wyjątkowego, a nie spędzić całego dnia przygotowując obiad. Zachęcam do wypróbowania.


Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym

 

Składniki:
  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g boczku w plasterkach
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
Sos śliwkowy:
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 4-5 śliwek suszonych
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
Pomidorki koktajlowe:
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii


Przygotowanie:

Umyte polędwiczki przyprawiamy pieprzem, papryką,   jasnym sosem sojowym, czosnkiem, czosnkiem świeżym przeciśniętym przez praskę i ziołami. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki, aż do zarumienienia (przez około 2 minuty z każdej strony).
Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem.
Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę śliwki  i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą.
Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut.

Polędwiczki kroimy w plastry. Podajemy z ciepłym sosem i pomidorkami.






2 komentarze:

  1. Wspaniale wygląda! Świetne danie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałem. marynata perfect. zamiast boczku użyłem szynki sorento. polędwiczki trochę dłużej piekłem, o ok. 15 min.
    polecam bo rewelacja na talerzu

    OdpowiedzUsuń