sobota, 21 grudnia 2013

Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym

Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na czerwoną kapustę. Podpatrzony od Kingi Paruzel, która przygotowała ją w finale Master Chefa. Kiedy raz ją spróbowałam na stałe zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam.

Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi



Składniki

  • 1/3 główki czerwonej kapust
  • 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne)
  • 1 mała czerwona cebuli
  • ½ jabłka
  • 3 śliwki suszone
  • 50 g boczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu.
Cebulę, boczek i śliwki  kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i śliwki. Smażymy około 3-4 min.
Kapustę skrapiamy sokiem z cytryny i octem oraz dodajemy wszystkie składniki z patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Całość dusimy jeszcze przez około 10 minut do momentu aż kapusta będzie miękka.


3 komentarze:

  1. Danie z kuchni śląskiej które uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczny przysmaki

    OdpowiedzUsuń